By clicking “Accept”, you agree to the failure of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.

De rol van licht in video: breng sfeer en leven in je beelden

Tuesday, May 4, 2021

Dat je in de eerste plaats licht nodig hebt om een video te kunnen maken, weten we natuurlijk al sinds de gebroeders Lumière en hun "La Sortie de l' Usine". Maar licht speelt nog veel meer rol in de opnames van jouw video. Een gebrekkige belichting kan zwaar doorwegen in het eindresultaat.

Daarom is het cruciaal om de belichting in gedachten te houden wanneer de videoplannen op tafel komen. Natuurlijk helpen wij bij ‘Het Bataljon’ je maar al te graag verder! In dit artikel leggen wij de basics uit op vlak van belichting.

Bekijk ons lichtexperiment

Licht is iets heel natuurlijk en organisch. Daarom wordt het dan ook al eens snel over het hoofd gezien en wordt er soms niet genoeg belang aan gehecht. Hieronder zie je een experimentje dat we gemaakt hebben op één van onze draaidagen.

Op de eerste foto is onze bezetting met de belichting uit, de tweede met belichting aan.

Licht in video experiment
Licht in video experiment 2

Zoals je kan zien, is het eerste beeld wat onderbelicht en springt het tweede beeld er een pak meer uit. Licht in video maakt dus een wereld van verschil!

Driepuntsbelichting

Het voornaamste aspect om in het achterhoofd te houden is hoe bepaalde lichten of soorten lichtbronnen gepositioneerd zijn ten opzichte van het onderwerp (persoon en/of product). Wat voor gevoel wil je oproepen? Wat is de setting van het onderwerp? Klopt deze belichting met de omgeving?

De voornaamste opstelling van licht voor video (maar ook voor fotografie, film en theater), is de driepuntsbelichting. Deze belichtingstechniek bestaat uit drie lichtbronnen: de key light, de fill light en de backlight. Omdat we drie verschillende lichten gaan gebruiken, creëren we een beter dieptezicht in beeld. We overlopen in dit artikel de drie lichtbronnen en geven meer informatie waarvoor elk licht nu net wordt ingezet. Laten we er meteen in vliegen!

Key Light

De key light is het hoofdlicht van de drie lichtbronnen. Deze wordt vaak naast de camera gepositioneerd. De key light is de meest intense lichtbron en zorgt voor schaduwen in het gelaat van het onderwerp. Maar dit kan er ook voor zorgen dat het licht contrast biedt aan het donker in de achtergrond.

Dit creëert diepte in het beeld, wat ook meer een cinematografisch gevoel geeft aan je video.Afhankelijk van de positie van je onderwerp (zittend of staand), kan de hoogte van de key light variëren. Hoe lager de key light komt te staan (meer frontaal ten opzichte van het onderwerp), hoe meer het ‘modellerend’ effect van het licht zal afnemen. Natuurlijk hangt er ook veel af van de intensiteit van de lamp, maar ook van de afstand tussen het licht en het onderwerp. Kort gezegd: veel verschillende factoren die elkaar beïnvloeden. Zo kan je bij bepaalde shots of kadreringen heel dicht komen met je licht. Langs de andere kant, bij wijdere shots bijvoorbeeld, moet je op een bepaalde afstand blijven omdat de lamp anders in beeld zou kunnen staan.

Fill light

De tweede lichtbron is de fill light. Die wordt zo genoemd omdat die de schaduwen gevormd door de key light, tegenwerkt of ‘het donker opvult’. De fill light is een redelijk intens licht, maar niet zo sterk als de key light. Deze lichtbron wordt vaak langs de andere kant van het onderwerp gepositioneerd. De fill light wordt best iets verder van het onderwerp gezet zodat het licht zachter is en mooi over het onderwerp verspreid wordt. Bij veel scenes kunnen deze eerste twee lichten al heel wat toevoegen aan jouw video. Toch kan deze derde, de backlight, nog toegevoegd worden om wat meer diepte in het beeld te creëren.

Backlight

Een backlight schijnt – zoals de naam al verklapt – langs achteren op het onderwerp. Het wordt soms ook wel als hair light benoemd. Dit komt omdat de lichtbron zorgt voor een lichtrandje op het onderwerp, een klein detail dat veel impact heeft. Het zorgt er namelijk voor dat het onderwerp nog meer loskomt van de achtergrond en dat er zo meer diepte in het beeld zit. Net zoals bij de fill light, is het best om de backlight iets zachter te zetten dan de andere lichten. Het licht mag een redelijk groot oppervlakte van het onderwerp belichten.

Wanneer je specifiek een persoon als onderwerp hebt, is het goed om te onthouden dat je niet enkel diens hoofd belicht, maar ook de schouders en de nek. Als je iets artistieker aan de slag wilt gaan met een backlight, kan je de twee andere lichtbronnen laten vallen. Hier verkrijg je dan een silhouet.

Kleurtemperatuur

Er is ook een groot verschil tussen de soorten lampen. Elke lamp heeft zijn eigen kleurtemperatuur, uitgedrukt in Kelvin.

Neem nu een kaars als voorbeeld. Die geeft een heel warm licht af. Zo’n 1850K, om precies te zijn. Maanlicht, daarentegen, is een heel koud licht. De Kelvinwaarde ervan is dan ook veel hoger, namelijk 8000K. Hoe hoger de Kelvinwaarde, hoe kouder het licht is.

Hieronder een foto met daarop een visualisering van allerlei soorten kleurlampen, gerangschikt op hun Kelvinwaarde.

Afbeelding met tekst, lichtAutomatisch gegenereerde beschrijving

De kleurtemperatuur is op zich iets heel subtiel, maar het is wel zeer bepalend voor de sfeer die de video zal uitstralen. Afhankelijk van jouw situatie (de locatie, de boodschap die je wilt overbrengen, …) kan je wat beginnen spelen met licht, om te zien welke kleurtemperatuur het beste uitkomt.

Wanneer je de optimale kleurtemperatuur voor jouw video gevonden hebt, is het aangeraden om niet te gaan mengen met andere lichten. Dit kan leiden tot een incorrecte kleurbalans, wat je bedrijfsvideo een onnatuurlijke feeling kan geven. 

Invloed van weersomstandigheden

De kans bestaat dat je jouw bedrijfsvideo laat opnemen op een plek met een grote natuurlijke lichtinval. Dit kan een grote troef zijn, een zonnige look geeft jouw video immers een gezellige en vrolijke vibe. Toch kan dit ook in het nadeel werken, namelijk dat het weer soms heel onvoorspelbaar is. Bij sets met meerdere draaidagen is het dan heel moeilijk om op natuurlijk licht te vertrouwen.

Let op voor ongewenste reflecties

Bij de belichting is het ook opletten geblazen voor ongewenste reflecties. Bijvoorbeeld wanneer je mensen in beeld brengt die een bril dragen. Je kan dan al snel de reflectie van de lichten zien in de glazen.

Dit is wel eenvoudig op te lossen: de lichten moeten dan iets hoger opgesteld worden.  

Afbeelding met person, bril, dragen, ouderAutomatisch gegenereerde beschrijving

Zit je nog met vragen of wens je graag een videproject op te starten met ons? Neem dan gerust contact op, wij helpen je heel graag om jouw project visueel vorm te geven!

Bronnen:

https://www.adorama.com/alc/basic-cinematography-lighting-techniques/#:~:text=Practical%20lighting%20is%20the%20use,subtle%20lighting%20for%20your%20subject.

https://www.brightlightfilm.co.uk/the-importance-of-lighting-in-film/

http://filmboard.nl/belichting-tips-om-film-beter-te-maken/

https://www.dandolighting.com/blogs/battery-blog/the-importance-of-lighting-in-film-production

https://citrinitas.com/nl/5-geheimen-over-de-belichting-bij-films/