By clicking “Accept”, you agree to the failure of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.

Waarom je video rechtstreeks op sociale media posten en niet linken naar je website?

Wednesday, September 14, 2022

Video’s zijn uiteraard een perfecte manier om content te verspreiden op je website en op sociale media. Veel bedrijven en organisaties kiezen voor hun video content echter nog voor een one-size-fits-all aanpak. Ze zetten de video op hun website en vervolgens linken ze overal naar hun verschillende social kanalen of ze uploaden dezelfde video overal opnieuw.Nu lijkt dat op het eerste zicht wel efficiënt: één video voor alle kanalen. Maar toch is dat niet aan te raden. Waarom kan je beter niet simpelweg linken naar de video op je website en kan je beter rechtstreeks op social media werken? Wij brengen wat verheldering in dit artikel.

Let op voor het potentiële bereik van je video

Voor doorwinterde online marketeers trappen we hier een open deur in. Het organische bereik van de meeste social kanalen daalt jaar na jaar. Uiteraard willen figuren als Zuckerberg natuurlijk dat je geld gaat betalen aan advertenties voor een groter bereik. Blijf je in het onbetaalde gedeelte van je sociale kanalen opereren, dan wil het platform vooral niet dat je bezoekers van hun platform wegtrekt met links naar… jouw website.Als je dat in gedachten houdt, is een (niet-gesponsorde) social post met een rechtstreekse link naar jouw website dus een slecht idee. Het platform zal je bereik namelijk afromen. Wanneer je echter je video content native op het platform zelf brengt, zal je bereik wat hoger zijn.Er zijn wel wat trucjes om de social algoritmes te omzeilen, zo kan je bijvoorbeeld op LinkedIn aanzienlijk meer bereik halen wanneer je een de link naar je website als eerste comment plaatst op je eigen post in plaats van dat je in de post zelf gaat linken. Vergelijkbare zaken kan je op Facebook, Twitter of Instagram ook gaan doen.

youtube mobile

Andere sociale kanalen voor ander gebruikersgedrag

Nog een reden waarom je bij video content beter niet voor one-size-fits-all kiest: ieder sociaal medium heeft zowat zijn eigenheid gekregen. Mensen zitten om andere redenen op YouTube dan dat ze op Facebook of Instagram vertoeven.

  • YouTube wordt bijvoorbeeld het meeste gebruikt voor tutorials, informatieve en ontspannende video’s die wat langer mogen zijn.
  • Facebook is dan weer een typisch medium voor privégebruik, waarbij de autoplay videowall het erg goed doet met meer luchtige video’s.
  • Bij Instagram draait het om fun en persoonlijkheid, directe commerciële boodschappen werken hier allerminst.
  • TikTok leeft van een eindeloze loop van automatisch afspelende korte video’s, gebaseerd op de interesses van de kijker op dat moment.
  • Twitter is kort en bondig, wat dan weer goed voor teaser video’s die uiteindelijk naar een meer uitgebreid stuk kunnen leiden.
  • LinkedIn is het medium om expertise in je vakgebied in de verf te zetten. Hier hou je het dus best wat serieuzer.

Pak je dus op al die kanalen met krek dezelfde video uit? Dan zal hij niet overal echt goed presteren. Je kan best rekening houden met de redenen waarom mensen op een specifiek sociaal kanaal vertoeven.

TikTok app

De opkomst van autoplay video’s op sociale media

Het woord is eerder in dit artikel al gevallen: er is een trend naar steeds meer autoplay video’s op sociale media. Van de hover-over autoplay op YouTube tot de videowalls op Facebook en TikTok die vanzelf beginnen lopen en de Instagram Reels.Autoplay functies zorgen er dan ook voor dat je met een doorlink naar een video minder ver komt. Facebook toont videolinks naar andere platformen zoals YouTube, Vimeo of je eigen website als statische content. Dit zal dus niet opvallen tegenover autoplay.Om je video dus effectief uit zichzelf te laten afspelen, moet je hem dan rechtstreeks op Facebook uploaden. Dan wordt de video wel automatisch afgespeeld in het nieuwsoverzicht van gebruikers en is het engagement groter.

De trend naar relevante social content

Sociale media willen uiteraard dat gebruikers zo veel mogelijk tijd spenderen op hun netwerk, want dat is goed voor hun business. Daarom gaan algoritmes op zoek naar de meest relevante content voor jou als gebruiker. Ze volgen alles wat je op het platform (en soms daarbuiten) doet. Zo zien ze ook hoe lang je naar bepaalde video’s kijkt, waar je op comment, wat je deelt of liket. Hetzelfde voor al je vrienden of volgers die de video al dan niet ook bekijken, en je hebt de beruchte hypertargeting die op volle toeren begint te draaien.Door je video dus native op een bepaald kanaal te plaatsen, zal hij gaandeweg ook een meer relevant publiek gaan bereiken dankzij het algoritme dat gebruikersinteresses op de voet volgt.

Overzicht: welk videoformaat is aanbevolen voor welk platform?

Er zijn verschillende videoformaten die je kan hanteren op de diverse social platformen. Er is weliswaar een duidelijke trend gaande naar het 9:16 formaat dat bijvoorbeeld door TikTok of Instagram Reels wordt gebruikt. Maar er zijn ook andere opties. Daarnaast is ook de maximale lengte van video's van belang. Hierbij valt op dat de mobiele channels het meest geschikt zijn voor korte video's omdat mensen dit vaak "on the go" bekijken. Bij YouTube of Facebook Watch kan je dan weer meer uitgebreide video's naar voren brengen, afhankelijk van het onderwerp. Hier nemen mensen vaker hun tijd voor.

Bekijk hier een handig overzicht.

Hoe kunnen wij je helpen met social video?

Bij Het Bataljon hebben we tonnen ervaring met social media video's. Ons team volgt de videotrends op de voet en staat je zowel voor videostrategie als voor videoproductie en verspreiding bij in een volledig traject voor jouw campagne.

Benieuwd wat videomarketing voor jouw merk kan betekenen? Let’s Talk!