Een sterke bedrijfsidentiteit is de dag van vandaag belangrijker geworden dan ooit tevoren. De concurrentie zit je op de hielen waardoor het een steeds grotere uitdaging wordt om je als ‘top of mind brand’ te profileren. Je wil niet zomaar over het hoofd gezien worden. Jouw bedrijf moet onmiddellijk in het oog springen en mensen overtuigen.
Om dit te bereiken is het eenduidig positioneren van je onderneming van groot belang! Een expliciete bedrijfsidentiteit creëren is dus de boodschap. Laat video een duurzame tool zijn om je daarbij te helpen!
Bedrijfsidentiteit.. Het klinkt abstract!
Vergelijk je bedrijf met een persoon. Welke unieke karaktereigenschappen schrijf je toe aan je onderneming? Wie ben je, waar sta je voor en wat wil je bereiken? Velen onderscheiden zich door uit te schreeuwen dat ze de beste kwaliteit en service leveren of de laagste prijs hebben. Helaas, zo zijn er duizenden… Het is dié unieke persoonlijkheid, die ervoor zorgt dat je niet snel uit de gedachten van je publiek verdwijnt.
Een schitterend voorbeeld van een bedrijf met een onwijs sterke identiteit is Ikea. Als je 100 mensen ondervraagt over betaalbare meubels, zal 99 procent Ikea vernoemen als ‘top of mind brand’. Je bent voor of tegen, maar omwille van hun sterke identiteit is het voor de consument 100 procent duidelijk waaraan hij zich mag verwachten.
Het gaat hem echter niet louter over karaktereigenschappen toeschrijven aan je onderneming. Het is niet omdat jij je bedrijf een welbepaalde persoonlijkheid toekent, dat ook je publiek er zo over denkt. Zien je klanten wel wat jij wil dat ze zien? Je bedrijfsidentiteit uiten op een begrijpelijke en consistente manier is om die reden cruciaal.
Waarom een consistente bedrijfsidentiteit belangrijk is?
Wat bied je aan? Aan wie bied je het aan? Hoe doe je dat en waarom? Welke waarden staan centraal binnen jouw bedrijf en waarin onderscheid je je van de concurrent? De antwoorden op deze vragen vormen samen je bedrijfsidentiteit. Ben je daarin geslaagd? Ga dan op zoek naar een consistente en duurzame manier om die bedrijfsidentiteit te uiten.
Enerzijds speelt het visuele aspect een grote rol. Hierbij vraag je je af welke look het beste aansluit bij wat je wil overbrengen. Niet voor niets veranderde McDonald’s een aantal jaren geleden de welbekende rode achtergrond van hun logo naar een groene, om zich op die manier te positioneren als een duurzaam en ecologisch bedrijf.
Anderzijds bepaalt de manier van communiceren met het publiek, ook wel ‘tone of voice’ genoemd, in grote mate je bedrijfsimago. Aan jou om na te gaan of dat bedrijfsimago strookt met hoe jij je wil positioneren als bedrijf. Kies je voor een informele en humoristische stijl, zoals Bol.com zich profileert, of kies je eerder voor een formele en iets serieuzere aanpak? Eén ding is zeker, welke stijl je ook kiest, zorg dat je communicatie steeds op dezelfde manier verloopt. Je publiek aanspreken bij de voornaam via Facebook om dan vervolgens je e-mail te beginnen met ‘geachte heer/mevrouw’, is geen voorbeeld van eenduidige communicatie. Het doel is om via elk kanaal dezelfde boodschap over te brengen, zodat je je publiek de kans ontneemt om een eigen verdraaid beeld te vormen van je identiteit.
Waarom video noodzakelijk is voor het uiten van je bedrijfsidentiteit?
Uit het voorgaande kunnen we concluderen dat bedrijfsidentiteit meer is dan het louter promoten van je bedrijf. Het gaat erom te promoten hoe je bedrijf anders is. Het gaat over het veranderen van overtuigingen bij je publiek.
Dit kan je enkel realiseren via een bedrijfsidentiteit die duurzaam, consistent en expliciet is. Je doelgroep wil namelijk op een bord voorgeschoteld krijgen wie je bent als bedrijf. Je publiek zal dan ook kiezen voor het bedrijf waar dit het snelst duidelijk wordt. Laat een videoproductie je op een duurzame manier helpen met het uiten van je bedrijfsidentiteit en het bewaren van die identiteit op lange termijn.
Video doet begrijpen
Oké laat ons toegeven, door middel van kleur, schrijfstijl, lettertype, vorm, foto… kan je de persoonlijkheid van je bedrijf al voor een groot deel uiten. Wat bied je aan? Aan wie bied je het aan? Hoe doe je dat?... Stuk voor stuk concrete vragen die expliciet beantwoord kunnen worden. Waarom bied je het aan? Welke waarden staan centraal en waarin onderscheid je je van de concurrent, met andere woorden welke zijn je USP’s (unique selling points)?
Die vragen zijn echter iets abstracter, maar geven ook mee invulling aan je bedrijfsidentiteit. Je zou deze vragen inderdaad kunnen beantwoorden door middel van tekst en foto’s en die vervolgens verspreiden via tal van online kanalen. Maar laat ons eerlijk zijn, sta jij te springen om een ellenlange tekst te lezen over de waarden en USP’s van een bedrijf? Zou je er moeite voor doen als je weet dat het elders onmiddellijk duidelijk wordt? En voor welk bedrijf zou jij dan kiezen? Bovendien blijft een tekstuele omschrijving nog vaak té abstract en komt het al gauw anders over dan wanneer je het mondeling zou toelichten.
Video emotioneert
Video doet niet alleen begrijpen, video biedt ook extra mogelijkheden om je bedrijfsidentiteit vorm te geven. Denk bijvoorbeeld aan geluiden, verlichting, stem, beweging, beeldcompositie… Deze elementen liggen stuk voor stuk aan de basis van het creëren van een welbepaalde sfeer waardoor emotie in video overgebracht kan worden. Emotie die bovendien perfect aansluit bij wie je bent als bedrijf. Een grote meerwaarde als je weet dat de mens zich bij 90 procent van zijn aankoopbeslissingen laat leiden door emotie.
Do or do not, there is no try
Een sterke bedrijfsidentiteit is onlosmakelijk verbonden met video. Laat video weg uit het geheel en je publiek mist voor een groot deel wie je bent als bedrijf. Wat kost een video laten maken? Die vraag doet er dan veel minder toe. Het gaat om wie je er allemaal mee bereikt. Vergelijk het met iemand die je hebt leren kennen via sociale media en nog nooit eerder in het echt gezien hebt. Het kan wel eens goed zijn dat die persoon helemaal niet is zoals je verwacht had wanneer je elkaar voor het eerst ontmoet.
Video’s maken je identiteit beter vatbaar. Had je een video gezien van die persoon, dan wist je hoogstwaarschijnlijk al een pak meer over zijn persoonlijkheid. Zo gaat het er ook in de bedrijfswereld aan toe. Door middel van video creëer je het gewenste bedrijfsimago en trek je de juiste doelgroep aan. Ga dus niet voor het halve werk, maar implementeer video als een duurzame langetermijnstrategie binnen je bedrijf.
Toegepast: bedrijfsvideo van Duco
Bekijk zeker en vast de bedrijfsvideo van Duco hieronder! Wij hielpen Duco hun bedrijfsidentiteit te concretiseren voor het grote publiek door middel van storytelling via video.
In nog geen 3 minuten kom je te weten wat Duco aanbiedt, aan wie ze hun producten aanbieden, hoe, waarom... Deze bedrijfsvideo wordt als omslagvideo getoond op hun Facebookpagina. Als je dan de keuze hebt tussen 2 bedrijven binnen dezelfde sector waarbij je bij de ene een soortgelijke video te zien krijgt en bij de andere op zoek moet gaan naar neergeschreven informatie op de website om het bedrijf te leren kennen, dan is de keuze snel gemaakt!